Vervoer

Wat voor soorten fietsendragers zijn er

thule 925

Je wilt er met de fiets op uittrekken, maar eerst met je auto naar een mooie plek rijden. Dan biedt een fietsendrager uitkomst. Daarvan bestaan er drie soorten, die te maken hebben met de plaatsing ervan. Over die soorten gaat dit artikel.

Soorten fietsendragers

De soorten fietsendrager hebben te maken met de plaatsing ervan: op het dak, op de achterklep of op de trekhaak. Van het laatste soort is een bijvoorbeeld de Thule 925. Als je auto geen trekhaak heeft en je wilt er geen aanbrengen, dan valt laatste optie af.

thule 925

Algemene kenmerken

Er zijn algemene kenmerken van fietsendragers:

 • Plaatsing
  We noemden al de plaatsingsmogelijkheden.
 • Aantal fietsen
  Hoeveel fietsen passen er op de fietsendrager. Bij het daktype is dat vaak maar een. Bij de andere typen kan dat oplopen tot drie.
 • Gewicht
  Ook als er op een fietsendrager ruimte is voor drie fietsen, dan kan het vanwege het totale gewicht zijn, dat niet alle drie meekunnen.

Enige karakteristieken per soort

Zoals gezegd doelen met het soort fietsendrager op de plaatsing. We noemen hier per soort enige karakteristieken

 • Dak
  Vanwege het gewicht dat een autodak kan dragen, zijn de fietsendragers van het daktype licht van gewicht en kunnen weinig gewicht dragen. Doorgaans staat de fiets rechtop, maar er zijn er ook waarop de fiets ligt. Er zijn typen, waarbij de fiets zonder voorwiel op de drager wordt vastgemaakt. Dat is wat steviger, maar je moet wel het wiel ergens kwijt kunnen.
 • Achterklep
  Een fietsenrek op de achterklep heeft dus geen steun aan het dak noch aan de trekhaak. Er zijn modellen voor een auto met kofferbak en voor een achterdeur. Ze zijn wat moeilijker te installeren dan de andere twee soorten.
 • Trekhaak
  Een fietsendrager voor op een trekhaak, steunt met name daarop. De andere voorzieningen zijn om de drager in zijn positie te houden. Dit soort kan doorgaans het meeste gewicht dragen en is relatief eenvoudig te installeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de al eerdergenoemde Thule 925.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *