Transport en Logistiek Vervoer

Vrachtwagenchauffeur worden

Ben je aan het nadenken over een carrière als vrachtwagenchauffeur? Dan heb je geluk! In Nederland is er namelijk veel vraag naar nieuwe vrachtwagenchauffeurs. Wanneer je beslist om vrachtwagenchauffeur te worden, moet je eerst opgeleid worden. Wat heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden? En wat doet een vrachtwagenchauffeur voor werk? In dit blog lees je er meer over.  

Rijbewijs

Je B, C (en eventueel CE) -rijbewijs halen is het allerbelangrijkste wat je moet doen om vrachtwagenchauffeur te kunnen worden. Daarnaast moet je de code 95 halen. Met alleen je rijbewijs B & C mag je in voertuigen rijden met een aanhangwagen van maximaal 750 kg. Heb je een CE-rijbewijs? Dan mag je in voertuigen rijden met een zwaardere aanhangwagen. De vracht op de vrachtwagen trailer mag hier een stuk zwaarder zijn. Er zijn heel veel verschillende rijscholen in Nederland waar je deze rijbewijzen kunt halen.

Werk

Vrachtwagenchauffeur worden is meer dan alleen veel reizen. Wat kun je eigenlijk allemaal voor werk doen wanneer je vrachtwagenchauffeur bent? Ten eerste kun je goederen transporteren van plek naar plek. Houd er dus rekening mee dat je lang onderweg kan zijn en veel tijd op de weg zult zijn. Daarnaast kun je op een veilige manier je vracht laden en lossen. Tot slot kun je de vrachtwagen op technisch gebied controleren en de vrachtwagen schoonhouden.

Karakter van een vrachtwagenchauffeur

Wanneer je vrachtwagenchauffeur wilt worden heb je een grote verantwoordelijkheid. Je moet veilig kunnen rijden, omdat je in een groot voertuig rijdt dat veel schade zou kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je je verantwoordelijk kunt gedragen, voor jouw veiligheid en de veiligheid van de mensen om je heen. Daarnaast moet je lichamelijk en mentaal in conditie zijn. Je bent lange uren aan het maken, dus het is belangrijk dat je goed eet en veel slaapt. Het is heel gevaarlijk als een vrachtwagenchauffeur in slaap valt. Daarom moet je altijd uitgerust zijn. Dit is dan ook de reden dat vrachtwagenchauffeurs maar 4,5 uur achter elkaar mogen rijden (met korte pauzes) en 9 tot 10 uur per dag in totaal. Stop na 10 uur ook daadwerkelijk met rijden. Denk aan de veiligheid van jou en de andere mensen op de weg!

Waar kun je werken?

Als vrachtwagenchauffeur kun je werken in verschillende sectoren. Denk hierbij aan wegenbouw, containertransport en het transporteren van gevaarlijke stoffen. Het is een beetje de vraag waar er op dat moment behoefte is aan een nieuwe vrachtwagenchauffeur en wat jou leuk lijkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *