Geen categorie

Beroep onder de loep: rijinstructeur worden

Een carrière als rijinstructeur is misschien niet iets waar veel mensen aan denken. Terwijl de meeste rijinstructeurs erg tevreden zijn over hun baan. Geen dag als rijinstructeur is namelijk hetzelfde. En dus biedt deze baan genoeg variatie om het interessant te houden. Rijinstructeur worden kan niet zomaar, je dient hiervoor een speciale opleiding te doen. Maar zodra je deze hebt afgerond kun je gelijk de weg op. Je kunt werken voor een bestaande rijschool, echter zijn er ook veel rijinstructeurs die hun eigen bedrijf starten en het dus combineren met ondernemen. In deze blog lees je waarom rijinstructeur worden misschien wel een goede keuze voor jou is.

Je bouwt een band op met je leerlingen

Iedereen die autorijlessen gehad heeft, kan zich hun rijinstructeur waarschijnlijk nog goed herinneren. Sommige leerlingen spenderen veel tijd met hun rijinstructeurs doordat ze wat langer over het halen van hun rijbewijs doen. En dat bouwt toch snel een band op. Elke week of om de week zitten een leerling en hun rijinstructeur weer samen een uur a anderhalf in de auto, en dat weken, soms wel maanden lang. Dit maakt dat je als rijinstructeur niet alleen bezig bent om je leerlingen veilig aan het verkeer te leren deelnemen en met een auto om te gaan. Je leert je leerlingen al snel kennen en krijgt inzicht in hun persoonlijke leven. Met sommige leerlingen zit je gezellig de hele les grapjes te maken en te lachen, voor anderen bied je een luisterend oor als ze dat nodig hebben. Niet iedere rijinstructeur kiest ervoor om een persoonlijke band op te bouwen met hun leerlingen, en natuurlijk zijn er grenzen. Maar het sociale aspect van de baan en het persoonlijke contact is wel een van de redenen waarom veel mensen rijinstructeur worden.

Je draagt bij aan veilig verkeer

Als rijinstructeur draag je bij aan het creëren van veiligheid op de weg. Jij leert je leerlingen tenslotte hoe ze veilig auto rijden en aan het verkeer deelnemen. Dit brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Een verantwoordelijkheid die veel rijinstructeurs maar al te graag op zich nemen. Want veiligheid in het verkeer is ontzettend belangrijk, niet alleen voor je leerlingen, maar ook voor alle andere weggebruikers, in de auto, te voet, op de fiets of te paard!

Je hebt verschillende leerlingen in de auto

Geen dag van een rijinstructeur is hetzelfde. Natuurlijk leg je over het algemeen wel dezelfde routes af en leer je leerlingen dezelfde theorie en praktijk over het autorijden. Maar elke leerling die je naast je in de auto hebt zitten is anders. Zo heb je te maken met jongeren die aan het einde van hun middelbare school tijd zijn en niet kunnen wachten tot ze dat stukje vrijheid van autorijden onder de knie hebben. Maar je hebt ook te maken met volwassenen die tot voor kort nooit een rijbewijs nodig hebben gehad, of misschien al die tijd wel bang waren om eraan te beginnen. Dit brengt elk uur dat je werkt toch weer een andere sfeer in de auto en zorgt voor andere gespreksonderwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *